WŁOSKIE SMAKI TOUR DE POLOGNE
Tour de Pologne od wielu lat jest mocno związany z Włochami. Wszystko rozpoczęło się od Czesława Langa, który właśnie w Italii w latach 80. startował w barwach włoskich grup zawodowych: GIS Gelati, Carrera Jeans i Del Tongo. Od tego czasu datuje się jego przyjaźń z Ernesto Colnago, Francesco Moserem, czy Giuseppe Saronnim. Wicemistrz olimpijski z Moskwy przeżył we Włoszech wiele wspaniałych chwil, a jako dyrektor Tour de Pologne wrócił do Italii w 2013 roku, kiedy to polski narodowy wyścig wystartował z Dolomitów.
Również i w tym roku polskiemu wyścigowi będą towarzyszyły włoskie akcenty. Zwycięzca 74. Tour de Pologne otrzyma wspaniałe trofeum zaprojektowane i wykonane przez włoskiego artystę Mirko Dematteè. Już po raz dziesiąty wyścigom dzieci i młodzieży będzie towarzyszyła Nutella, jeden z największych włoskich przysmaków. Nutella Mini Tour de Pologne to wielkie święto dla najmłodszych miłośników rowerów, którzy mogą poczuć kolarskie emocje na trasie dorosłego Tour de Pologne.
A to nie koniec, bo etapowi zwycięzcy Tour de Pologne wzniosą toast Prosecco DOC Treviso Extra ASTORIA VINI. Goście Tour de Pologne będą mieli okazję posmakować włoskiego musującego wina w strefie VIP na mecie każdego etapu. Znajdą się w niej również przysmaki API FOOD, polskiej firmy, która dystrybuuje włoskie sery, wędliny, oliwy i wiele innych przysmaków. Nie zabraknie także delikatesowych wędlin od SALUMIFICIO LEONI, włoskiej marki powstałej w 1960 roku. Na przestrzeni lat otrzymała ona wiele nagród i wyróżnień za niezwykłą jakość i smak swoich wyrobów. A o to, by lunch zakończył się miłym akcentem zadba DON CARUSO, czyli producent wyśmienitej, włoskiej kawy.